spatiu
HRMarket-Catalogul Resurselor Umane din Romania

Acasa
Despre noi
Firme de recrutare
Firme de training
Firme de consultanta in HR
Locuri de munca
Stiri si noutati
Articole si interviuri

 

Cerere inscriere firma
Inscrie-ti si tu firma acum in primul catalog de Resurse Umane din Romania!
Cautare in HR Market
Newsletter HR Market
Ultima companie inscrisa in catalog
Best Consulting
 
 
Top Firme HR
Lugera&Makler
 
Downie management Consulting
 
EXCON CONSULTANTA
 
PSIHOSELECT
 
Sincron HR
 
APT
 
TBS
 
Trainart
 
Acasa Blog Parteneri Contact

 

Articole si interviuri din domeniul Resurselor Umane

 
 

De ce v-ati facut head-hunter...De bou
1. De la fizica nucleara la head-hunting si executive search…De ce acest pas?

Primul impuls a fost sa raspund (eufemistic): „De bou!”. Aveam sansa unei cariere stiintifice stralucite si, uite, ce am ajuns... M-am lasat dus de „val” dupa Revolutie, m-am bagat in tot felul de lucruri, de curiozitate: am facut o revista, am lucrat la un radio, am facut o firma de IT; am facut si o firma de „head hunting” pentru ca suna interesant si exotic, pe vremea aceea, si am ramas cu ea „de gat”... Raspuns mai pe scurt: din intamplare!


2. Ce schimbari preconizati ca vor avea loc pe piata de recrutare in viitorul apropiat?

Uite cateva, oarecum la intamplare. Nu stiu daca acestea sunt cele mai importante, insa mi-au venit primele in monte:

In primul rand, recrutarea pe Internet va avansa, pas cu pas, si va patrunde si pe zona de „top”, care e aproape neatinsa in acest moment in Romania, desi in alte tari (mai ales in cele din Europa de nord) a reusit sa intre cu un „picior”. Asta va scoate de pe piata cateva firme de recrutare. Unele cred ca vor putea sa se adapteze din mers si sa „coexiste” cu Internetul, oferind servicii complementare acestuia: preselectie, selectie, evaluare etc.

Apoi, sunt convins ca multe firme vor fi obligate sa se multumeasca cu oameni „normali” pe pozitii normale, ceea ce mi se pare benefic pentru societate, pe ansamblu. Salariile vor creste in continuare si nu isi vor mai permite sa ceara experienta inutila si supracalificare acolo unde chiar nu e cazul.

Vad in toata presa articole in care se spune ca romanii ii vor inlocui, in curand, pe aproape toti strainii de pe pozitiile de conducere. Eu nu prea cred! Intr-adevar, scade numarul strainilor din pozitiile de top management (insa mai lent decat se spune) insa creste numarul lor pe pozitiile de middle management, sau chiar mai jos. Mie mi se pare ca e si normal si bine ca se intampla asa ceva.

3. Care sunt dificultatile cu care va confruntati cel mai des in recrutare?

O sa descriu una singura, desi sunt multe, semnificativ mai multe decat intampina recruiterii din tarile „normale”; e vorba de obsesia angajatorilor, aproape maladiva uneori, pentru „experienta relevanta” (adica supradimensionata) chiar pentru joburi in care sunt absolut suficiente inteligenta, bunul simt, onestitatea, buna crestere, responsabilitatea etc. Or, astea se gasesc din belsug pe piata, si costa si mult mai putin decat supracalificarea. Insa sunt putini cei care isi asuma o astfel de alegere, de obicei antreprenorii o fac, ei sunt mai obisnuiti cu riscul. Cei de la multinationale arareori o fac, si e de inteles; daca recrutarea esueaza, ei sunt asigurati: „Pai, ce puteam sa fac mai mult decat atata? Uite ce om am ales, uite ce experienta, uite ce CV, uite cate MBA-uri...” Insa or sa se mai schimbe lucrurile, tocmai am spus asta la intrebarea de mai sus. Ce nu se va schimba prea curand e neincrederea generalizata din Romania, care contribuie si ea, semnificativ, la „obsesia” de mai sus.


4. Cum ar trebui sa se prezinte un candidat in fata Dvs pentru a va convinge?

„Bietul” candidat are o sarcina dificila pentru ca nu prea stie daca e mai bine sa ma convinga pe mine, personal, sau direct pe angajator „via” George Butunoiu. Spun asta pentru ca, din cand in cand, parerile mele difera vizibil de cele ale angajatorului cu privire la ce fel de om ar fi mai potrivit pentru postul respectiv. Prin urmare, chiar daca mie imi place sau nu un candidat sau altul, voi prezenta clientului pe aceia care au sansele cele mai mari sa-i placa lui, desi eu ii spun intotdeauna foarte direct ce cred eu despre fiecare in parte. Prin urmare, singurul raspuns cat de cat folositor ar fi ca acel candidat sa afle cat mai repede ce-i place angajatorului; unii fac asta chiar din primul minut al intalnirii, insa cred ca isi dau seama repede ca nu au sanse prea mari sa „exploateze” prea mult informatia la intalnirea cu mine.


5. Ce sfat ati avea pentru tinerii care sunt in cautarea unui loc de munca?

- In primul rand, sa se ocupe serios de scoala si sa nu isi caute de lucru in timpul facultatii. Aia nu mai e nici experienta (pe fuga, intre doua cursuri) si nici scoala. Cei care nu isi gasesc un job cu usurinta patesc asta nu pentru ca nu au experienta (cum am vazut ca se pacalesc singuri cei mai multi) ci pentru ca, de multe ori, se prezinta de-a dreptul jalnic.
- Daca sunt destul de puternici si siguri pe ei, le-as recomanda sa incerce cat mai multe joburi, si cat mai diferite, pana pe la 25, 26 de ani: 6 luni intr-o firma mica, 6 luni intr-o multinationala, apoi intr-un business antreprenorial, chiar sa incerce o mica afacere proprie etc. Daca sunt buni, pot raspunde cu usurinta si convingator la intrebarea „Vai, dar de ce ati schimbat atatea locuri de munca?”
- Daca sunt si mai puternici, atunci sa inceapa direct o afacere. Pentru mine, adevarata „proba” ar fi sa reuseasca sa faca o afacere impreuna cu altii cativa in aceeasi situatie cu ei sau sa convinga pe cineva (angel investor sau ceva de genul asta) sa ii acorde increderea si o parte din finantare. E mult mai usor sa faci o afacere singur (gen freelancer) decat asociat cu altcineva. Cel mai mult cred ca as admira 3-4 tineri care au pornit impreuna o afacere care, dupa cativa ani a crescut semnificativ si ei sunt tot acolo, fara sa-si fi „scos ochii” unul altuia... Mie mi se pare dovada suprema a reusitei profesionale pentru un tanar.


-------------------------------------------


In 1992 George Butunoiu se inscrie printre primii romani care pun bazele unei afaceri bazate pe servicii de recrutare. In anul 2006 infiinteaza firma de head-hunting si Executive Search care ii poarta numele.
www.georgebutunoiu.comfooter
    Blog Parteneri Contact Termeni si conditii  
 
Copyright © 2006 - 2009 HRMarket.ro. All rights reserved.
programming by AdWorks webdesign
spatiu