spatiu
HRMarket-Catalogul Resurselor Umane din Romania

Acasa
Despre noi
Firme de recrutare
Firme de training
Firme de consultanta in HR
Locuri de munca
Stiri si noutati
Articole si interviuri

 

Cerere inscriere firma
Inscrie-ti si tu firma acum in primul catalog de Resurse Umane din Romania!
Cautare in HR Market
Newsletter HR Market
Ultima companie inscrisa in catalog
Best Consulting
 
 
Top Firme HR
Lugera&Makler
 
Downie management Consulting
 
EXCON CONSULTANTA
 
PSIHOSELECT
 
Sincron HR
 
APT
 
TBS
 
Trainart
 
Acasa Blog Parteneri Contact

 

Articole si interviuri din domeniul Resurselor Umane

 
 

Instruirea continua – o provocare

Instruirea pe perioada de criza

Indiferent daca vorbim de criza sau nu, instruirea/formarea trebuie sa fie una continua. Cu siguranta ea are un inceput dar nu putem sa punem degetul insa pe un sfarsit. Nu degeaba am tot auzit de la parinti, bunici, oameni intelepti, replica binecunoscuta “Omul cat traieste invata”.

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne inchipuim cum ar fi daca la un moment dat omenirea intreaga s-ar opri din procesul de invatare. Cum ar fi daca ar spune stop la orice informatii noi sau orice alta zvacnire de creativitate? Nu cred ca e nevoie sa ne gandim prea mult si sa ne dam seama ca in cateva zeci de ani am ajunge la un nivel intelectual de primate.

Ce poate aduce diferit o situatie de criza/ recesiune fata de situatiile obisnuite?

Este destul de simplu. Lumea intra in panica. Unii oameni poate ca urmare a unei cauze concrete, altii poate din cauza unei stari induse. Tot ce e sigur este ca in aer pluteste panica, stresul si gandul la ziua de maine, asteptandu-ne parca la tot ce se poate mai rau din punct de vedere profesional. Si atunci, cine sa se mai gandeasca la instruire?

Cu totii tindem sa ne satisfacem nevoile din veritabila piramida a lui Maslow. Dar atunci cand mintea noastra se blocheaza la nevoile de baza, nu mai putem sa vorbim de evolutie. Nimeni nu isi doreste sa ramana la baza piramidei. Cu totii avem aspiratii mari in legatura cu propria persoana. Mai important este poate decat aspiratiile in sine, motorasul care ne face sa punem in aplicare planurile si ne duce catre acele aspiratii. Acel motoras fiind bineinteles motivatia.

Criza economica va trece, istoria o demonstreza. Important este cu ce ramanem noi dupa ea. Vom fi loviti sau vom fi in picioare cu pieptul inainte ca un luptator ce a razbit?

Daca pe viitor se preconizeaza ca marile companii nu vor mai avea nevoie de forta umana de munca si ca ea va fi redusa la minim, astazi in schimb marile companii depind de experienta si creativitatea angajatilor. Un angajat prin simpla lui prezenta nu este suficient. El trebuie sa fie mereu la curent cu noutatile din domeniu si sa fie capabil sa aduca un plus de valoare companiei prin cunostintele sale. Cu cat el stie mai mult cu atat poate fi mai productiv la locul de munca.

Se pune totusi in acelasi timp problema angajatorului „De ce sa investesc banii in formarea angajatului cand nu am siguranta ca el va ramane in companie?” Ceea ce nu se ia in considerare insa, este ca prin investirea de resurse financiare in instruirea angajatilor se realizeaza in acelasi timp motivarea si cresterea productivitatii companiei.

Oricum ar fi instruirea si de orice fel ar fi ea, stim sigur ca este benefica cu criza sau fara criza. Important este acum sa decidem daca investim timp si resurse continuu sau ne limitam la ideea ca o vom face numai atunci cand simtim nevoia.

Autor: MIhai Baciu, Trainer, TRAINART
www.trainart.ro

footer
    Blog Parteneri Contact Termeni si conditii  
 
Copyright © 2006 - 2009 HRMarket.ro. All rights reserved.
programming by AdWorks webdesign
spatiu