spatiu
HRMarket-Catalogul Resurselor Umane din Romania

Acasa
Despre noi
Firme de recrutare
Firme de training
Firme de consultanta in HR
Locuri de munca
Stiri si noutati
Articole si interviuri

 

Cerere inscriere firma
Inscrie-ti si tu firma acum in primul catalog de Resurse Umane din Romania!
Cautare in HR Market
Newsletter HR Market
Ultima companie inscrisa in catalog
Best Consulting
 
 
Top Firme HR
Lugera&Makler
 
Downie management Consulting
 
EXCON CONSULTANTA
 
PSIHOSELECT
 
Sincron HR
 
APT
 
TBS
 
Trainart
 
Acasa Blog Parteneri Contact

 

Articole si interviuri din domeniul Resurselor Umane

 
 

Interviul - Minciuni adevarate::Sau ce face omul ca să ia postul...::

G a b r i e l M o l d o v a n
CEO R R V B I U M h r

Odată cu timpurile moderne asistăm la un trend în materie de limbaj: noua dialectică. Câteva exemple concrete: interogatoriu nu se mai numeşte interogatoriu, ci interviu structurat care foloseşte metode coercitive; manipulare se transformă în persuasiune, iar exemplele pot continua.

Despre CV-uri şi oamenii care le citesc.

Personal, am observat faptul că în cadrul departamentelor de Resurse Umane, timpul alocat studierii cu atenţie a CV-urilor a crescut semnificativ. Motivul? Candidaţii pentru posturi foarte bune, ocolesc puţin adevărul obiectiv pentru a mai înflori puţin CV-ul personal. De obicei, pentru un ochi format, nu ia mult identificarea acelor lucruri care nu se potrivesc în tabloul general. Însă sunt şi CV-uri gândite cu atenţie pentru ca totul să se potrivească exact ca într-un puzzle. Am aflat chiar de nişte profesionişti care fac acest lucru pentru tine, contra cost. În aceste condiţii sunt aplicaţii care scapă filtrului şi candidaţii sunt chemaţi la interviu.


Lista minciunilor la interviu

Care sunt minciunile cele mai des folosite de către candidaţi? Am încercat să fac o listă.

• Diplomele de studiu. Acestea sunt cel mai des utilizate în strategia de obţinere a postului. Fie se inventează existenţa anumitor diplome, fie se supralicitează valoarea uneia. Sunt şi cazurile în care candidatul afirmă că are o diplomă şi se dovedeşte că de fapt el este în curs de obţinere a ei. Faptul că eşti anul II la Litere nu te face să fii licenţiat în Filologie.

• Manipularea datelor. Un exemplu concret: In anul 2005 s-a lucrat din 28 Ianuarie pana la 1 Martie la firma X. Apoi există o pauză până în Septembrie 2006 când se angajează la firma Y. Pentru a se masca această perioadă de „inactivitate”, unii candidaţi spun în CV ca în anul 2005 au lucrat la firma X iar în 2006-prezent la firma Y. Mai grav este când se inventează experienţă, şi de la firma la care suni pentru referinţe ţi se spune că nu au existat raporturi de muncă cu persoana menţionată.

• Salariul precedent. În orice interviu vine partea cu „Care este salariul pe care îl doreşti?”. Candidatul poate uneori să spună că pe ultimul loc de muncă a câştigat suma X, ştiindu-se faptul că dacă mergi pe alt post nu mergi pe un salariu mai mic. Dacă se obţine postul, în funcţie de mărimea salariului vine reversul: aşteptările sunt mai mari. Acest lucru poate să te ajute sau nu.

• Poziţia precedentă. Multe firme îşi atrag candidaţii promiţându-le poziţii de conducere, în general Director de Vânzări. Cunosc o firmă care are 14 astfel de directori, însă fiecare lucrează pe cont propriu. A ocupa o asemenea poziţie presupune să coordonezi o echipă. Dacă un candidat va spune că a fost Director de Imagine, întrebarea normală care i se va pune: câţi oameni a coordonat?

• Abilităţile. În CV-uri toţi au abilităţi excelente de vorbire, înţelegere şi scriere într-o limbă de circulaţie internaţională. De asemenea, se stăpâneşte perfect calculatorul. Apoi la interviu... surpriză, intervievatorul vorbeşte în limba pe care candidatul spune că o stâpăneşte sau îl pune să lucreze la calculator. Candidatul are impresia în final că nu a avut parte de o evaluare corectă şi că i-au fost impuse anumite standarde imposibil de atins.


Concluzii

Sfatul meu, în calitate de specialist în resurse umane: minciuna are picioare scurte. Atunci când îţi trec sute de CV-uri prin mână, recunoşti uşor anumite modele. Orice organizaţie apreciază oameni integrii, sinceri, veritabili. Poate că nu vei obţine postul la care visezi, asta în condiţiile în care nu ai experienţa necesară. Însă, dacă vei fi recunoscut ca un om veritabil, plin de pasiune, este foarte posibil să ţi se propună un alt post potrivit experienţei şi abilităţilor tale, sau să fii avut în vedere pe viitor.
----------------------------

Gabriel Moldovan este Director Executiv la RRVBIUM hr, Orator şi Trainer pe teme de Antreprenoriat, Leadership şi Planificare Strategica. Mai multe despre proiectele şi serviciile RRVBIUM hr la www.rrvbium.ro
© 2006 Moldovan Gabriel. Toate drepturile rezervate.footer
    Blog Parteneri Contact Termeni si conditii  
 
Copyright © 2006 - 2009 HRMarket.ro. All rights reserved.
programming by AdWorks webdesign
spatiu