HRMarket-Catalogul Resurselor Umane din Romania

Acasa
Despre noi
Firme de recrutare
Firme de training
Firme de consultanta in HR
Locuri de munca
Stiri si noutati
Articole si interviuri

 

Cerere inscriere firma
Inscrie-ti si tu firma acum in primul catalog de Resurse Umane din Romania!
Cautare in HR Market
Newsletter HR Market
Ultima companie inscrisa in catalog
Best Consulting
 
 
Top Firme HR
Lugera&Makler
 
Downie management Consulting
 
EXCON CONSULTANTA
 
PSIHOSELECT
 
Sincron HR
 
APT
 
TBS
 
Trainart
 
Acasa Blog Parteneri Contact

 

Stiri si noutati din domeniul Resurselor Umane

 
 

03 Ianuarie 2007 - Piata muncii din Romania va fi supusa noilor tendinte

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii (MMSSF), Daniela Nicoleta Andreescu, dupa 1 ianuarie 2007, piata muncii din Romania va fi clar supusa unor restructurari si noi tendinte.

Piata muncii din Romania va fi supusa noilor tendinte Acestea vor fi datorate pe de o parte modificarii criteriilor de competitivitate si a patrunderii mai lejere a investorilor, iar pe de alta parte datorate cresterii atractivitatii pietei fortei de munca romanesti pentru lucratorii din statele noncomunitare.

Restrictiile pe care tarile europene le vor impune muncitorilor romani ne vor afecta, dar nu vor avea un efect devastator, mai ales ca numarul celor care vor pleca la munca in strainatate dupa 1 ianuarie nu va fi foarte mare, a declarat, luni, pentru NewsIn, secretarul de stat, Daniela Andreescu.

"Mutatii majore nu credem sa urmeze pentru ca orice schimb nu are loc de sine statator, ci este o parte a unui context in principiu de natura economica, care va impune noi reguli", a declarat, pentru NewsIn, Daniela Andreescu.

"De asemenea, trebuie sa avem in vedere faptul ca statele membre pot impune restrictii privind circulatia lucratorilor romani, moment in care accesul acestora pe piata muncii din statele respective se va supune reglementarilor din dreptul intern sau din acordurile bilaterale pe care tara noastra le are incheiate cu respectivul stat membru", a adaugat secretarul de stat.

In opinia reprezentantului MMSSF, numarul cetatenilor romani care vor pleca la munca in strainatate dupa 1 ianuarie 2007 "nu va fi atat de mare", deoarece accesul pe piata fortei de munca a statelor membre UE se va produce in baza prevederilor acordurilor privind circulatia fortei de munca.In schimb, Daniela Andreescu considera ca numarul strainilor care vor veni sa lucreze in Romania ar putea creste odata cu aderarea.

"Totusi, nu ne asteptam la o crestere importanta datorita faptului ca accesul cetatenilor straini proveniti din state terte in scop de munca pe teritoriul Romaniei este bine reglementat si exista un contingent anual care se aproba prin hotarare de Guvern si totodata exista prioritate la angajare pentru cetatenii romani si cetatenii provenind din state membre ale UE si din spatiul economic european", a spus oficialul MMSSF.

Andreescu a mai punctat ca, dupa aderare, s-ar putea inregistra si in Romania aceeasi situatie ca si in statele membre, si anume angajatorii sa fie nevoiti sa incadreze muncitori extracomunitari din cauza tendintei lucratorilor autohtoni de a refuza oferte de munca in anumite domenii (de exemplu in industria textilelor). Prin urmare, o parte dintre cetatenii straini provenind din state terte vor lucra in Romania in domenii in care nu exista interes din partea lucratorilor romani sau a celor din UE si vor contribui astfel la mentinerea echilibrului pe piata fortei de munca.

Potrivit datelor Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), in primele 11 luni ale anului 2006, prin intermediul oficiului au plecat la munca in strainatate aproape 50.000 de romani, peste 80% dintre ei in Germania. Principala destinatie a romanilor care au plecat prin agenti privati au fost Statele Unite, unde au plecat peste 7.000 de persoane. Venitul mediu al celor care au obtinut un contract de munca in strainatate prin OMFM a fost de aproape 150 de milioane de lei, dar conform datelor emise de Banca Nationala a Romaniei, transferurile banesti ale lucratorilor migranti care au lucrat in state UE, in perioada ianuarie-iulie 2006, au fost de 342 de milioane de euro.

Cat despre muncitorii straini din Romania, numarul permiselor eliberate de OMFM pana in data de 12 decembrie era de 7.104, in timp de contingentul maxim aprobat prin hotarare de Guvern pentru 2006 este de 10.000 de permise.

Sursa: Wall-Street - piata muncii din Romania va fi supusa noilor tendinte

footer
    Blog Parteneri Contact Termeni si conditii  
 
Copyright © 2006 - 2009 HRMarket.ro. All rights reserved.
programming by AdWorks webdesign