spatiu
HRMarket-Catalogul Resurselor Umane din Romania

Acasa
Despre noi
Firme de recrutare
Firme de training
Firme de consultanta in HR
Locuri de munca
Stiri si noutati
Articole si interviuri

 

Cerere inscriere firma
Inscrie-ti si tu firma acum in primul catalog de Resurse Umane din Romania!
Cautare in HR Market
Newsletter HR Market
Ultima companie inscrisa in catalog
Best Consulting
 
 
Top Firme HR
Lugera&Makler
 
Downie management Consulting
 
EXCON CONSULTANTA
 
PSIHOSELECT
 
Sincron HR
 
APT
 
TBS
 
Trainart
 
Acasa Blog Parteneri Contact

 

Articole si interviuri din domeniul Resurselor Umane

 
 

Recrutare, IT si Business Intelligence. ESSENSYS1. Spuneti-ne cateva lucruri despre compania Essensys

In primul rand suntem o echipa de dezvoltare software. Suntem o echipa inchegata, entuziasta si extraordinar de capabila. Apoi suntem o companie de software dinamica si foarte agila. Suntem Microsoft Gold Partner si partener Microsoft inca de la infiintare, si in principal lucram pe tehnologii Microsoft.
Serviciile pe care le oferim in acest moment sunt de: dezvoltare software la cheie, outsourcing, solutii de business intelligence, consultanta, solutii ecommerce si solutii de colaborare.

Avem clienti atat interni in Romania cat si externi in USA, UK, Canada, Germania, Grecia. Printre clientii nostri importanti se numara: Microsoft, Xerox, ING, BST, IMG Media, CDS, Intercapital, etc. Politica noasta se bazeaza foarte mult pe business recurent iar clientii sunt extrem de importanti pentru noi. Avem in majoritate parteneriate de lunga durata, in cadrul carora lucram la mai multe proiecte cu acelasi client, iar la fiecare proiect incercam sa oferim maxim de calitate

Suntem pe piata de mai mult de 3 ani, fiind infiintati la inceputul 2005 si de atunci am avut o dinamica foarte buna exprimata printr-o crestere buna atat ca cifra de afaceri cat si ca dimensiune a echipei. Anul acesta (2008) este un an foarte important deoarece ne-am propus cateva obiective foarte ambitioase. Dupa o perioada de crestere foarte stabila in care principalul obiectiv a fost sa ne dezvoltam un portofoliu de clienti stabili, anul acesta ne-am propus o crestere mai agresiva si extinderea ofertei de servicii. Avem multe planuri pentru 2008 care a inceput extrem de bine.

2. Concurenta pe piata de dezvoltare software este una acerba, nu v-a fost teama de esec cand ati pus bazele companiei?

Nu in nici un caz. Aici a contat foarte mult si echipa de parteneri cu care am plecat la drum. Oricum as spune ca teama nu este deloc o caracteristica a echipei noastre, cu atat mai mult teama de concurenta. Unul din obiectivele pe care ni le-am propus si le-am si atins a fost sa dezvoltam o echipa tehnica cu adevarat profesionista si eficienta. Avem acum aceasta echipa extraordinara, formata din oameni absolut deosebiti, care din punctul meu de vedere este cea mai mare realizare a noastra de pana acum.

3. In ultima vreme auzim din ce in ce mai des sintagma “Business Intelligence”. Ne puteti explica acest concept?

Pot incerca sa explic foarte pe scurt deoarece ar fi foarte multe de spus. Termenul asta are nenumarate interpretari in functie de cine interpreteaza si din ce unghi este interpretat.
As spune ca o organizatie care implementeaza sau foloseste “Business Intelligence” arata o anume stare de spirit “pro activa”. De obicei este o organizatie care este condusa pe baza unei analize riguroase, matematice daca vreti. Cu alte cuvinte este o organizatie in care diversi parametrii interni vitali sunt masurati, iar deciziile sunt luate pe baza acestor masuratori. O buna analogie a unei solutii tip BI ar fi cadranele indicatoare ale unei masini sau si mai corect ale unui avion. Sunt solutii care iti indica exact dimensiunea anumitor parametrii, spre exemplu inaltimea exacta pe baza careia poti lua decizii rapide, versus inaltimea aproximativa rezultata dintr-o cercetare empirica de genul: oare cam la ce inaltime ne aflam? . Exemplul este simplist dar perfect valabil in toate aspectele lui (inclusiv posibilitatea coliziunii).

Realitatea de business este similara. Daca in cazul unei afaceri mici cu un volum mic de date, parametrii pot fi aproximati iar deciziile pot fi intuitive, in cazul afacerilor mari volumul de date este urias, iar parametrii relevanti nu mai sunt usor de aproximat si de obicei sunt rezultatul unor calcule mai complexe care nu implica de obicei o singura sursa de date (spre exemplu: viteza de rotatie a stocurilor). Din punct de vedere tehnic o solutie de tip BI este o solutie care permite unei organizatii centralizarea, agregarea si interogarea unor surse de date diverse pentru extragerea parametrilor relevanti. Astfel de solutii permit decizii informate mai rapide.

4. Ce calitati trebuie sa aiba un tanar pentru a incepe o afacere?

Nu cred ca exista o reteta. O doza de curaj sau inconstienta sunt sigur necesare, multa determinare si capacitatea de a realiza un plan clar si simplu si apoi de a-l urmari ulterior in mod obsesiv. Ar mai fi si capacitatea de a construi si de a te concentra mai ales pe ce stii cel mai bine sa faci fara sa te astepti la castiguri uriase din prima. Cred ca astea au contat la noi.

5. Care sunt provocarile pe care le intalniti cel mai adesea in activitatea pe care o desfasurati?

Zilele astea as spune ca cea mai mare provocare sunt oamenii si gasirea unor oameni noi pentru echipa noastra. Data fiind criza pietei de munca, muncim foarte mult zilele astea pana cand angajam un om nou. Nici sistemul de invatamant nu e de un mare ajutor si nici nu pare ca lucrurile se vor schimba pe termen mediu. Cunoscand aceste date incercam sa ne adaptam cum putem mai bine, investim in oameni, incercam sa crestem productivitatea, etc. Ma astept ca aceasta criza sa se calmeze in cativa ani din momentul in care lucrurile se vor mai aseza.
Alte provocari tin de piata in care suntem si care este foarte dinamica. Daca acum ceva timp majoritatea proiectelor erau proiecte clasice de dezvoltare, acum ne intalnim din ce in ce mai mult cu proiecte in care este necesara integrarea de diverse tehnologii. Piata se schimba, apar noi provocari care cer un grad mare de agilitate atat al organizatiei cat si al oamenilor

O alta provocare tine de tehnologiile cu care lucram care se schimba de la o zi la alta, astfel ca acest business este foarte adaptiv si trebuie sa fii cat mai pro activ posibil astfel incat sa reusesti o dezvoltare durabila. Cu alte cuvinte este foarte usor sa devii o companie “legacy”.

Totusi, toate provocarile astea fac din business-ul asta unul foarte interesant si provocator, nu cred ca sunt multe industrii atat de dinamice ca cea IT.

6. Am inteles ca sunteti in cautare de specialisti tineri si cu potential pentru a va mari echipa. Ce calitati trebuie sa intruneasca un candidat pentru a fi acceptat in compania Essensys?

Pentru noi, oamenii sunt una din valorile companiei, si nu numai la nivel declarative. Privim orice relatie de colaborare pe care o avem ca pe un parteneriat pe termen lung. In timpul recrutarii incercam sa evaluam potentialul fiecarui candidat si sa evaluam valoarea individuala care poate fi creata cu o investitie corespunzatoare (training, coaching, un mediu de lucru placut si profesionist, etc.).
In principal e vorba de calitati umane, si as enumera ambitia, autonomia, inteligenta, entuziasmul, pasiunea si spiritul de echipa. Evident, sunt foarte importante si competentele tehnice dar nu sunt suficiente. Experienta si competentele tehnice sunt lucruri care se pot invata in timp, si se pot invata cu atat mai repede si mai efficient intr-un mediu care incurajeaza si sustine dezvoltarea individuala, calitatile umane sunt insa date si nici un process de formare nu le poate schimba. Noi nu ne propunem sa schimbam oamenii ci ne propunem sa gasim oameni care sa se potriveasca in echipa noastra.

7. Si o ultima intrebare: cum decurge un proces de recrutare in cadrul fimei pe care o conduceti?

Depinde de pozitie. Exista mai multe pozitii deschise care se impart in Programatori si Team Leaderi fiecare cu trei grade de Junior, Standard, Senior. Indiferent de pozitie ne intereseaza foarte mult si calitatea umana (am vorbit mai devreme despre calitatile pe care le consideram extraordinare).
Pentru programatori testam capacitatile tehnice si cunoasterea tehnologiilor. Pentru programatori standard si seniori conteaza in principal testele practice, iar pentru cei junior conteaza cunostintele de baza. Procesul de recrutare al programatorilor junior este un pic mai deosebit, deoarece nu ne avem ca cerinta experienta anterioara sau cunostinte tehnice. In acest caz avem teste de inteligenta, si teste cu probleme de gandire.
Pentru Team Leader pe langa cunostinte tehnice deosebite sunt neaparat necesare si alte competente, cum ar fi: leadership, comunicare, negociere, planificare, capacitatea de sinteza si multe altele. Pe acestea le testam in numeroase moduri dar nu exista metode foarte sigure astfel ca este si o problema de intuitie .

-----------------------------------------
Mihai Matei este CEO la ESSENSYS Software - companie romano-americana specializata în dezvoltare de solutii software bazate pe tehnologii Microsoft. In 2003 a absolvit facultatea de Automatica si Calculatoare, in anul 2004 a obtinut certificarea MCSD (Microsoft Certified Solution Developer), iar in anul 2007 certificarea Microsoft Certified Trainer. A urmat diferite cursuri de programare, presentation skills, vanzari si leadership.
Mihai are o experienta de 8 ani in dezvoltare de software iar in 2005 a pus bazele companiei Essensys unde s-a dedicat coordonarii unei echipe de oameni specializati in cele mai noi tehnologii. Din realizarile Essensys merita mentionate un portofoliu de clienti stabili printre care: Microsoft, ING, Xerox, CDS, Intercapital, BST precum si formarea unei echipe foarte dinamice si entuziaste de dezvoltatori. Inainte de 2005 a lucrat pentru cele mai mari companii software din tara dezvoltand proiecte de complexitate mare si medie.

footer
    Blog Parteneri Contact Termeni si conditii  
 
Copyright © 2006 - 2009 HRMarket.ro. All rights reserved.
programming by AdWorks webdesign
spatiu