HR Guru

Fiecare domeniu are “its own guru”. Parintele HR-ului este considerat de multa lume a fi Michael Armstrong a carui “biblie” se numeste simplu si la obiect “A Handbook of Human Resource Management Practice”. La noi a aparut sub titlul “Managementul Resurselor Umane - manual de practica“, ed.CODECS.

Cartea este structurata pe 13 capitole ample: fundamentele managementului resurselor umane; practica de management al resurselor umane; comportamentul organizational; munca si raporturile de munca; organizare, posturi si roluri; procese de management al resurselor umane; procurarea resurselor umane; managementul performantei; dezvoltarea resurselor umane; managementul recompenselor; relatiile cu angajatii; sanatatea, protectia muncii si serviciile sociale; servicii de resurse umane. Practic, manualul trateaza exhaustiv ceea ce reprezinta MRU.

Informatiile trebuie citite si preluate ca baza, fundament teoretic pentru practica HR; multe dintre notiunile/teoriile prezentate de Armstrong in cartea sa neputand fi implementate ad-literam in sistemul autohton.
Michael Armstrong are mai multe de 25 de ani experienta in resurse umane, dintre care cel putin 12 ani din pozitia de director executiv responsabil cu resursele umane intr-o importanta firma editoriala. In momentul de fata este consultant independent. Este membru Chartered Institute of Personnel and Development, unde este implicat in mai multe proiecte de cercetare.

Alte carti scrise de Michael Armstrong: Performance Management; Management and Leadership; Employee Reward Management and Practice; Reward Mangement; Managing People; A Handbook of Mangement Techniques - aparute la editura Kogan Page.

5 Responses to “ HR Guru ”

 1. jobavantaj Says:

  cred ca gresesti, nu stiu ce fel de parinte poate fi armstrong pentru managementul resurselor umane. poate e doar cel mai structurat din scoala sistemica, poate e varful academic al acestei scoli, dar, na, s-a mai facut ceva in resurse umane si pana in 1990.

 2. Alina Radu Says:

  Sigur, nu contest faptul ca au existat carti, tratate, ca s-a mai facut ceva in HR si pana in 1990.

  Dar, daca este sa ne amintim doar de cateva nume precum A.Fowler, Hertzberg, P.Selznick si altii, putem constata ca incercarile au fost ori timide ori focusate pe anumite segmente, clar delimitate, de HR: psihologie, motivatie, leadership etc. S-a discutat mult despre practicile manageriale, despre relatiile intre angajati si despre managemenul performantei.
  Michael Armstrong, din cate stiu - poate ma insel, dar asta ar insemna sa mi se demonteze o teorie intreaga :) - a creat un model de baza al activitatilor de HR. Model care, in teorie, se numeste chiar “Modelul Armstrong”.

  Este adevarat ca initial gradul de specificitate a fost scazut fata de cei ce au scris despre MRU in ultimii ani: Hennen, Milkovici sau Boudreau, insa sa nu uitam ca Armstrong continua sa scrie si sa-si imbunatateasca constant manualul sau de HRM.
  Personal, il consider in continuare un HR Guru… pros si cons, ca in orice alt domeniu, vor exista tot timpul, dar acest lucru este absolut firesc.

 3. jobavantaj Says:

  Eu cred ca Armstrong este un varf al unei scoli, cea sistemica. E si un model, etc, dar nu-i bine sa uiti celelalte scoli, etc., mai ales ca in lumea resurselor umane din Romania Briggs e folosit la greu, asa, ca exemplu.

 4. Alina Radu Says:

  Sub nici o forma nu putem uita de doamna Mayer-Briggs, dar permite-mi sa-ti adresez o intrebare: o poti considera guru sau parinte al MRU?

 5. jobavantaj Says:

  alina, aci ai dreptate si ma las pagubas, nu prea pot sa zic nici de doamna (:)) nici de altcineva c-ar fi parinte sau guru…mi-am prins urechile in subiect, uf :)

Leave a Reply