Incurajari nonverbale

Cred ca toata lumea este de acord cu mine cand afirm faptul ca, in timpul unui interviu, candidatul trebuie sa vorbeasca 80% din timp, restul fiindu-i alocat intervievatorului.

De aici tragem concluzia ca recruterii comunica foarte mult prin modalitati nonverbale. Inainte de a intra in sala de discutii, acestia trebuie sa se gandeasca ce anume doresc sa transmita candidatului si care este obiectivul interviului. Astfel, daca se doreste sa se comunice o stare de stres si scepticism, ca in cazul interviurilor “sub stres”, atunci incrucisarea bratelor si incruntarea in fata oricarui raspuns oferit la intrebarile adresate se vor potrivi perfect in context.

Dar daca se doreste sa se incurajeze candidatul sa raspunda sincer, deschis si sa aiba un comportament firesc, atunci este nevoie de o atitudine cu totul diferita. Un zambet aprobator, o inclinare in fata, un feed-back pozitiv la raspunsurile primite, toate acestea vor destinde atmosfera si ii vor oferi interlocutorului o stare de confort.

De asemenea, este de retinut faptul ca mesajele nonverbale se transmit inca de cand persoana intervievata intra pe usa: modul in care aceasta este tratata in timp ce asteapta sa intre in sala de interviuri, modul in care este intrebata daca doreste sau nu ceva de baut, faptul ca ii este anuntata prezenta imediat etc.

Toate aceste lucuri nu fac decat sa transmita informatii despre compania angajatoare si despre gradul de importanta acordata pozitiei pentru care se face recrutarea.

Limbajul nonverbal reprezinta un instrument extrem de puternic intr-un proces de recutare si trebuie folosit cu atentie…

Leave a Reply