Archive for December 20th, 2006

Concedierea - un rau necesar

Wednesday, December 20th, 2006

In cursul zilei de astazi am primit un telefon de la o prietena foarte buna care ma intreba care ar fi cea mai corecta modalitate de a concedia pe cineva care timp de o luna si-a dovedit inutilitatea in firma, in conditiile in care un coleg a facut task-ul ei in mai putin de o zi.

M-am trezit in fata unei probleme la care nu ma gandisem de foarte multa vreme…cum poti sa-i spui unui angajat, fara sa-l ranesti, ca practic continuarea contractului nu l-ar avantaja decat pe el?

Este mult mai simplu sa faci acest lucru, cand compania a adoptat de la inceput o atitudine intimidanta si orice gresala a fost de la sine inteles sanctionata pe masura.
Dar intr-un mediu in care toata lumea rade, glumeste si armonia predomina, ma gandesc ca acesta situatie devine presanta nu numai pentru angajatul concediat ci si pentru angajatorul dornic totusi de performanta.

Bineinteles ca am propus o abordare tipica: lipsa de compatibilitate intre cultura organizationala a firmei si persoana respectiva, nepotrivire intre asteptarile managerului si modul ei de a lucra and so on.

Pana la urma, cred ca a fost si o problema in procesul de recrutare. Aici s-a produs eroarea si ea s-a perpetuat pana astazi, cand ambele parti au ajuns la un consens.
Am inteles ca discutia a decurs bine, domnisoara in cauza parand sa inteleaga problema si sa dea dovada de maturitate.

Nu am concediat pe nimeni pana acum si stiu ca mi-ar fi extrem de greu s-o fac, insa uneori concedierea reprezinta un rau necesar cand resursa umana demonstreaza o nepotrivire totala cu postul ocupat, sau mai mult, cu asteptarile managementului.

Revin totusi la dilema mea: exista un mod ideal de a concedia un angajat?