Concedierea - un rau necesar

In cursul zilei de astazi am primit un telefon de la o prietena foarte buna care ma intreba care ar fi cea mai corecta modalitate de a concedia pe cineva care timp de o luna si-a dovedit inutilitatea in firma, in conditiile in care un coleg a facut task-ul ei in mai putin de o zi.

M-am trezit in fata unei probleme la care nu ma gandisem de foarte multa vreme…cum poti sa-i spui unui angajat, fara sa-l ranesti, ca practic continuarea contractului nu l-ar avantaja decat pe el?

Este mult mai simplu sa faci acest lucru, cand compania a adoptat de la inceput o atitudine intimidanta si orice gresala a fost de la sine inteles sanctionata pe masura.
Dar intr-un mediu in care toata lumea rade, glumeste si armonia predomina, ma gandesc ca acesta situatie devine presanta nu numai pentru angajatul concediat ci si pentru angajatorul dornic totusi de performanta.

Bineinteles ca am propus o abordare tipica: lipsa de compatibilitate intre cultura organizationala a firmei si persoana respectiva, nepotrivire intre asteptarile managerului si modul ei de a lucra and so on.

Pana la urma, cred ca a fost si o problema in procesul de recrutare. Aici s-a produs eroarea si ea s-a perpetuat pana astazi, cand ambele parti au ajuns la un consens.
Am inteles ca discutia a decurs bine, domnisoara in cauza parand sa inteleaga problema si sa dea dovada de maturitate.

Nu am concediat pe nimeni pana acum si stiu ca mi-ar fi extrem de greu s-o fac, insa uneori concedierea reprezinta un rau necesar cand resursa umana demonstreaza o nepotrivire totala cu postul ocupat, sau mai mult, cu asteptarile managementului.

Revin totusi la dilema mea: exista un mod ideal de a concedia un angajat?

6 Responses to “ Concedierea - un rau necesar ”

 1. Blogul de Relatii Publice » exista un mod ideal de a concedia un angajat? Says:

  […] Asa ca de sarbatori si an nou : cei de la hr market se intreba care e modalitatea cea mai favorabila pentru ambele parti de a concedia pe cineva? […]

 2. Alina Radu Says:

  :)) Nu noi, o alta firma…gata, nu mai scriu nimic de concedieri zilele astea!

 3. andrei Says:

  Nu voi, dar voi pentru o alta firma ;)

 4. Alina Radu Says:

  Ufaa…ce m-ati mai taxat! :) Mea culpa, nu mai fac.

 5. 13041959 Says:

  Cred ca inainte de a se ajunge la a concedia un salariat, se impune a se lua o serie de masuri ce vor conduce salariatul la luarea unei decizii juste atat d. p .d .v . al sau cat si al firmei. Prima ar fi oferirea de catre firma a unei oportunitati de scolarizare si perfectionare in vederea obtinerii de rezultate benefice in procesul de largire a ariei de Know-how a salariatilor, dar si a manageriatului, daca este necesar.

 6. Popica Says:

  Traim in Romania si asta chiar ne ocupa tot timpul. Cum sa concediezi un angajat….legal fratilor. Va psune ceva notiunea “legal”. Daca a fost incapabil sa angajeze o persoana competenta atunci sa suporte consecintele. ma sperie ca noi acestia cere vb de ru, care vb de chetuni super inteligente habar nu avem ca totusi exista o legislatie…vai mama noastra

Leave a Reply