Archive for September 27th, 2007

Anunturi de recrutare sau joaca de-a HR-ul?

Thursday, September 27th, 2007

Imi place sa citesc anunturi de recrutare de pe site-urile specializate. Uneori ma amuz, alteori mai ca-mi vine sa aplic, alteori imi vine sa plang…Dar sa plang lacrimi de crocodil, nu alta…
OK, va dau un exemplu: o companie cauta un Director de Resurse Umane. Cerintele sunt acestea:
- absolvent de studii superioare economice sau juridice
- calculator - word, excel, powerpoint, internet
- disponibilitate program norma intreaga
- experienţa în domeniul resurselor umane constituie un avantaj Vi se aprinde un beculet? Ca mie mi s-a aprins toata centrala electrica.

Next, citeam acum vreo 2 saptamani un anunt bine formulat dar la cerinte era trecut scris mare: Amatorii sa se abtina!
Bun, daca luam intelesul de baza al cuvintului ar suna cam asa: Doritorii sa se abtina! In cazul asta se cautau doar persoanele total neinteresate de job. Nu te intereseaza job-ul nostru? PERFECT! Atunci aplica aici.
Dar sa zicem ca s-au gandit la conotatia lui, la sensul peiorativ: Diletantii sa se abtina! De ce? Fiecare are dreptul de a aplica la ce job doreste, macar asa se mai distreaza si recruiterii nostri. Mi se pare absolut deplasat sa dai ordine de genul acesta intr-un anunt de recrutare care trebuie sa-si pastreze o doza normala de profesionalism si obiectivism. Ma intreb cati au aplicat, desi sigur ar fi fost cativa amatori…

Si ultimul exemplu, ca deja ma simt prea carcotasa, anunt al unei firme Confidentiale care scrie 2 randuri la candidatul ideal, jumatate de rand la responsabilitati si inca jumatate de rand la descrierea companiei. Iar mai jos se regasesc cateva intrebari pentru mini-interviu. Prima suna asa: Ce va motiveaza sa aplicati pentru acest post? DISPERAREA!!! Asta este singurul raspuns. Nu-mi imaginez un profesionist, relaxat si dornic sa-si schimbe locul de munca aplicand la un astfel de job. Imaginatia mea se pare ca are totusi limite.