Big Brother la birou

Am cumparat o carte foarte simpatica “Ghid de supravietuire la birou” - Michael Flocker. O recomand cu caldura. Este scrisa foarte simplist, ironic, dar si foarte realist.
Tocmai citeam despre un subiect care ne mai scapa din cand in cand: faptul ca nu avem parte de intimitate la birou.Iar tehnicile pe care le folosesc cei mai multi angajatori sunt urmatoarele: (citez)
” - supravegherea emailurilor
- urmarirea sms-urilor
- supravegherea in care folositi softurile, sistemele sau programele
- verificarea numerelor la care sunati
- ascultarea convorbirilor telefonice
- supravegherea video
- verificarea site-urilor pe care intrati
- desemnarea altor angajati care sa va studieze
- spionarea conversatiilor personale”

As adauga urmarirea conversatiilor pe mess, in cazul in care acesta nu este total interzis.

Pe de o parte acest comportament din partea angajatorului este justificat pentru a se asigura ca nu veti divulga secrete de serviciu, pe de alta parte conteaza cat de mult este interesat acesta exclusiv de acest aspect…
Nu trebuie sa intrati in panica si sa va ascundeti intr-un colt ca sa vorbiti la telefon, dar trebuie sa constientizati ca aceasta practica este extrem de raspandita atat in randul companiilor foarte mari, cat si in randul celor mai micute.
Va spun asta din proprie experienta…:) So, be aware!

6 Responses to “ Big Brother la birou ”

 1. Sorin Says:

  Atata timp cat iti faci treba bine si fara intarzieri legate de micile “distractii” mentionate mai sus nu se ia seful de tine.
  Din punctul meu de vedere este o pierdere de timp din partea superiorilor.Ar trebuie sa se concentreze pe problemele reale din firma lor si sa comunice mai mult cu angajati..

 2. Alina Radu Says:

  Sunt de acord, dar uneori nu sunt ei oare indreptatiti sa se asigure ca nu au loc “scurgeri de informatii” din partea angajatilor? Nu ca le iau apararea, dar ii inteleg pe de o parte. In schimb nu accept “paranoia” dusa la extrem…

 3. Sorin Says:

  Scurgeri de informatii?Dar ce lucram la CIA sau KBG??Daca vrei sa “scoti” informatii dintr-o firma poti sa o faci oricum cu sau fara minitorizare.
  Iar paronia se manifesta in general la firmele mici nu la cele mari..De ce oare??

 4. RUSE ALEXANDRA Says:

  Daca fac referire la ceea ce ai scris mai sus - Big Brother la birou - orice nou angajat face cunostinta cu aceste practici ale companiei pentru care lucreaza inca de la inceput - ori prin cursul de inductie ori prin manualul angajatului - in cazul companiilor care il au sau ROI, ROF ..etc.

  Nu vad din asta o problema, pentru ca aceste masuri sunt de prevenire, comportamentale si in caz “de ceva” la tribunal esti acoperit - tu ca si firma.
  Lucrurile de care vb tu sunt metode practicate din “mosi stramosi” doar ca acum diferenta este ca te instiinteaza si te pun sa semnezi ca ai luat la cunostinta.

  Atunci cand te angajezi intr-o companie intri intr-o familie - buna sau rea, ramane de vazut, dar trebuie sa urmezi calea “familiei”.

  Si nu cred ca sefii au timp de asa ceva (“este o pierdere de timp din partea superiorilor”)..mai ales in companiile mai mari, sunt departamente/servicii care se ocupa numai cu asa ceva.

 5. Alina Radu Says:

  Da, Alexandra, ai dreptate, dar iti dau un contra-exemplu. Am lucrat in cadrul unei companii in care imi era urmarit si mail-ul personal (cel de yahoo), asta dintr-o gafa a mea ca odata ce deschidea cineva firefox se deschidea automat mail-ul meu. Inteleg sa se verifice mail-ul de serviciu, sa se urmareasca ce se transmite prin fax etc, dar sa exagerezi cu chestia asta, deja imi suna a paranoia. Si fie vorba intre noi, daca imi doream cu adevarat sa “fur” acele informatii de stat, chiar crezi ca nu as fi gasit o modalitate s-o fac?…

 6. RUSE ALEXANDRA Says:

  Alina, dupa cum stii exista o politica de securitate a informatiei care zice ceva de genul:
  “Compania X este proprietarul legal asupra tuturor informatiilor inregistrate, pastrate in calculatoare si in sistemul de retea precum si asupra tuturor mesajelor transmise/primite prin acest sistem. ”
  Cred ca nu puteam mai succint sa iti raspund la intrebare.

Leave a Reply