Archive for February 11th, 2008

Pregatirea pentru interviu

Monday, February 11th, 2008

Tot citesc pe diferite site-uri si in reviste de profil sfaturi in ceea ce priveste pregatirea pentru interviu.Ce sa zici, ce sa nu zici, cum e politically correct sa te comporti si cum sa te prezinti. Din punctul meu de vedere interviul nu este acelasi oriunde te-ai duce. Se respecta cateva “legi” universale, dar uneori si acestea pot fi incalcate.
Daca in cele mai multe cazuri prezenta la interviu se doreste a fi una decenta si formala, sunt convinsa ca exista companii care nu tin extrem de mult la infatisare sau la o atitudine 100% formala.(un exemplu ar fi firmele de IT)
Daca v-as spune ca nu este bine sa vorbesti de salariu, veti vedea ca multi recruiteri va intreaba inca de la inceput despre pretentiile financiare si oricat v-ati eschiva, raspunsul tot trebuie sa apara, de undeva, de acolo, timid si un pic inhibat.
Daca v-as spune ca trebuie sa te prezinti entuziast si dornic sa faci parte din echipa respectivei companii, veti vedea ca in multe cazuri euforia va va fi repede diminuata de o fata plictisita si blazata a unor recruiteri.
Daca v-as spune ca sinceritatea este o conditie de baza pentru a trece un interviu cu brio, veti vedea ca unora le place sa fie mintiti frumos: fie vorba intre noi, cati nu au parasit ultimul loc de munca suparati pe sefi sau pe colegi, dar sa spui asa ceva unui viitor angajator e o gafa de proportii.
Am putea merge mai departe si sa ne gandim de acasa la unele raspunsuri prestabilite. Sigur veti avea parte de intrebari la care va asteptati: “de ce ai parasit ultimul loc de munca?”, “te-ai gandit la un plan de cariera/ce vrei sa faci in urmatorii 5 ani?”, “te-ai putea descrie in cateva cuvinte?”, “ce proiect initiat de tine ti-a adus cele mai multe satisfactii?” and so on. Ei bine, un profesionist in ale HR-ului va sti sa faca diferenta intre spontaneitate si clisee decrepite “care dau bine”. Sunt convinsa ca multi s-au saturat de raspunsuri tipice:”sunt dinamic si ambitios, iar defectul meu este ca sunt perfectionist”,”in 5 ani vreau sa ajung manager”,”am plecat de la ultimul loc de munca intrucat nu mai eram motivat profesional si nu simteam ca mai pot evolua” etc. Macar daca veniti cu raspunsuri pregatite, jucati teatru si pareti ca le-ati formulat acolo, ad hoc. Daca tot vreti sa sune totul fara hiba, incercati si alte cuvinte, alte formulari, macar nu va plictisiti in totalitate partenerul de discutie.
Veti vedea, daca nu ati vazut deja, ca desi, in mare, interviurile au puncte comune, ele difera in functie de cel din fata voastra si de cultura organizationala in care ar urma sa va faceti intrarea.
Fiti pregatiti pentru orice si ganditi-va inainte ce raspuns ati vrea sa primiti voi in cazul in care ati fi recruiter.Anticipati intrebarile, dar feriti-va de clisee.
Simtiti-va confortabil in pielea voastra si nu fiti disperat. Sunt multe posibilitati si poate cea mai buna varianta inca va asteapta…:)