Recrutarea in Barcelona

Un bun prieten, Sorin, care a plecat pentru un masterat in Spania ne povesteste despre procesul de recrutare de acolo.

Asemanari.Recrutarea.Aceasta se face in general tot pe net prin diferite portaluri de angajare,gen BestJobs,Ejobs.In Spania cel mai important portal este Infojobs.ner.Sincer nu am mai aplicat de mult pe un job pe bestjobs asa ca nu mai stiu exact cum arata status-ul aplicarii tale.Pe Infojobs sunt 4 nivele care iti arata la ce stadiu este CV tau.Primit,Respins,In curs de analizare si Finalist(Angajat).Si stii exact daca ai fost respins sau mai ai o speranta de a fi sunat.
Urmeaza alt tip de “portal”.Direct la “clientul final”.Firma.Nici in ziua de astazi nu stiu daca CV-ul trimis de mine la o agentie din Romania a ajuns la cine trebuia sau a fost sters fara sa fie citit.

Chiar daca nu sunt posturi disponibile pe moment o persoana de la Resurse Umane iti da reply in care iti multumeste ca esti interesat de firma lor si ca vrei sa lucrezi pentru ei dar ca momentan nu este nimic disponibil conform profilulul tau.Si ca CV-ul tau este in baza lor de date.Poate sunt doar vorbe,dar macar te simti mai bine ca ai fost bagat in seama si ca CV tau este la cine trebuie.
In domeniul turismului nu am primit niciodata un asemenea raspuns.Nu fac generalizari asa ca nu stiu despre alte sectoare ale economie.Private.Ca cei de la stat nu stiu daca sunt in stare sa scrie un email decent.

Deosebiri.In primul rand este diferenta de comportament a angajatorului.Mult mai prietenoasa.Insa acest lucru e posibil sa fie si din cauza ca am fost intervievat de o persona de la resurse umane.Pana acum am fost intervievat de persoanele din conducere.Nu ca nu ar fi competente dar o persoana de la resurse umane stie exact ce,cum si de ce.Si o persoana de la resurse umane isi dai seama cand spui adevarul si cand nu.
In alt doilea rand e vorba de citirea CV-ului.Sau mai bine spus necitirea lui.La cele 4 interviuri la care am fost pana in momentul de fata ( dintre care unul telefonic,o noutate pentru mine deoarece in domeniul turismului nu prea se practica acest timp de interviu.Dar fiind forma de o companie mare Carlson wagonlit, e de inteles) mi-au fost adresat intrebari nefiresti din punctul meu de vedere.Nefiresti in sensul ca raspunsul era in CV-ul meu.
In rest aceleasi intrebari.Dar nu de genul unde te vezi peste 5 ani in firma..Experienta si aptitudini..

Cu multumiri…
Sorin

7 Responses to “ Recrutarea in Barcelona ”

 1. silvius Says:

  Intreb pe Sorin ce prefera: sa aiba posibilitatea sa contacteze direct angajatorul sau sa vada un status pe portal?

  Si da, ai avut bafta de a fi intervievat de o persoana de la HR.
  Dar cred ca la fel de ok se comporta si in RO.

 2. Sorin Says:

  Salut Silviu

  Tactica mea este urmatoarea.Vad un anunt pe un portal.Aplic pe portal dar in acelasi timp intru si pe situl firmei si trimit direct la sursa.Nu din cauza ca nu as avea incredere in portaruri.Portalul nu este atat de flexibil in introducerea CV tau.Desi unele iti dau optiunea de ati uploda si CV tau.Insa angajatorii nu se uita pe acesta.Si cred ca CV meu e fcaut destul de bine.Si astfel cred ca prin portaluri se pierde un pic din valoare.

  Cu siguranta se comporta la fel si in Romania,dar de obicei agentiile de turism nu au un om specializat de HR.Si sincer ar cam trebui.Motivul e simplu.In felul acesta nu ar fi asa de multe “rautati” intre colegi la locul de munca.Competia este benefica dar nu intre colegi.

 3. Sorin Says:

  Multumesc de introducere Alina,doar ne cunoastem de 15 ani..

  Am uitat sa mentionez un amanunt legat de timpul de intervievare.In Romania a fost de 10-15 minute maxim.In timp ce in Spania 40-55 minute.
  Concluzii.Nu stiu ce sa zic.Poate o persoana abilitata poate sa ne explice un pic diferenta..

 4. Sorin Says:

  Si inca ceva.Barcelona is not Spain:)).Unica solucion..la revolucion..cum scrie pe zidurile de pe aci…

 5. Alina Radu Says:

  Ok, schimbam titlul…:))

 6. Cristina Says:

  Buna,

  Ce experiente ai avut pe piata de recrutare din Romania? Un proces de recrutare depinde mult de la companie la companie, de la candidat la candidat (experienta, nivel profesional, etc.). In functie de toate astea, poti sa judeci diferentele. Iti spun sigur ca timpul de intervievare in Romania nu este de 10-15 minute decat in cazul recrutarii de masa, ceea ce nu cred ca a fost cazul tau sau in cazul in care vorbim despre un prim interviu in care recrutorul realizeaza devreme nepotrivire cu fisa postului.
  Interviul telefonic este un tool utilizat si la noi, o practica specifica, foarte eficienta, folosita ca prim filtru (dupa aprecierea compatibilitatii CV-jobdescription) in procesul de recrutare. Noi, la Profesiionline.ro il folosim cu succes pe nisa top/middle management si specialisti cu minim 5 ani experienta, pentru ca recrutarea se bazeaza mult si pe practici de networking. :)

  Succes!

 7. Sorin Says:

  Buna Cristina,

  Stiu ca procesul de recrutare depinde de la o campanie la alta.Cand am vorbit de timpul de intervievare de 10-15 minute m-am referit strict la cazul meu.Sincer nu il place sa generalizez.Si de obicei nu o fac.
  Si fiecare domeniu in parte isi are metodele lui de recrutare.Iar in domeniul turismului departamentul de Human R. nu prea exista.Vorbesc de agentiile de turism nu de hoteluri.

  Multumesc de urare..

  Sorin

Leave a Reply