Umanistii niste ratati

As fi avut niste comentarii acide, dar o sa ma limitez la unul singur: Ca la noi la nimeni…

“Liceele tind să desfiinţeze clasele umaniste în favoarea celor cu profil real, în funcţie de cerinţele pieţei muncii.

Motivele invocate de liceele care decid să diminueze clasele de uman sunt în principal două: elevii care termină realul au mai multe variante de a alege o facultate şi tot ei obţin în general rezultate mai bune la învăţătură. Experţii în educaţie spun însă că posibilitatea ca un elev să-şi găsească un job bun pe viitor depinde mai puţin de profilul urmat şi mai mult de abilităţile personale.

Dragoş este elev la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Bucureşti. În opinia lui, decizia şcolii de a elimina clasele de uman este una bună. “La uman vin de obicei copii mai slab pregătiţi şi se predau aceleaşi materii, română multă, psihologie, filosofie. Nu ştiu cum se face, dar tot noi, realiştii, luăm note mai mari!”.
Laura, elevă la liceul “Grigore Moisil” din Capitală, ne-a spus că, treptat, la şcoala unde învaţă a fost redus numărul claselor de ştiinţe sociale. “Nu mai sunt decât două la fiecare an. Motivul pentru care s-a decis eliminarea lor este că oferta de facultăţi este mai variată pentru cei care termină realul”, ne-a spus tânăra.

“Umaniştii, nişte rataţi” continuarea in Adevarul.

5 Responses to “ Umanistii niste ratati ”

 1. Sorins Says:

  Ce mai imi place cand se generalizeaza.Chiar sunt curios daca persoana care a scris acest articol a terminat liceul la real sau la uman.
  Logic cand se spune ca cei de la real au note mai mari decat cei de la uman inseamna ca s-au bazat pe niste date concrete nu?Analize,calcule,sondaje de opinie etc..logic nu?

  Uite chiar nu stiam ca sunt un ratat.Si tu Alina este o ratata nu??

 2. Alina Radu Says:

  Recunosc…Sunt o umanista ratata. Am aflat si eu tot acum. Eu zic Sorin sa mai facem un liceu, da data asta schimbam si profilul…Trebuie sa ne depasim conditia de ratati. :)

 3. Alexandru Petras Says:

  este haios ca am fost tot timpul la real si tot timpul am fost timorat in fata celor de la uman pentru ca-mi pareau niste copii mai inteligenti :) ca acum sa vad povestea asta :) se pare ca lucrurile se mai schimba.

 4. Andrei25 Says:

  Dap, intr-adevar, cam penibil; dupa 90 inginerii castigau super putin, iar cele mai cautate facultati erau ASE-ul si Dreptul. Acuma inginerii din zona IT castiga mai mult. Au fost, sunt si vor exista tot timpul fluctuatii in cerintele pietei in ceea ce priveste locurile de munca.

  Mi se pare o greseala imensa sa adaptezi scoala, cel putin pana in clasa a 12a, la cerintzele pietei - pana la varsta de 18 ani trebuie sa stii din toate, si sa alegi ce iti place. Cum ar fi dc peste 10 ani cei mai cautati or sa fie militarii de cariera? O sa se bage din clasa a 6a teza la “Tehnici de razboi” sau si la ora de sport se va practica spartul caramizilor cu capul? :)

 5. Ariton C. Says:

  Aveti dreptate. Stintele umaniste sunt scaparea celor ce fac liceul ca nu au ce face acasa. Insa nu poti baga la gramada buni si rai si sa ii trimiti in iad. Umanistii au rolul lor incontestabil. Eu cred ca nu conteaza atat de mult profilul cat planul tau cu tine si formarea ta profesionala; ca daca esti un sociolog bun, esti si util societatii si castigi si o gramada de bani. Cred ca nivelul veniturilor corelat cu nivelul satisfactiei e mai mare la umanisti. Acum depinde de fiecare ce vrea: satisfactie sau bani mai multi.

Leave a Reply